ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠΗΣΗ

Oμιλία του Χρήστου Γιανναρά στο ΙΘΤΠ

23 2 2009 giannaras02

Την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης φιλοξένησε, τον ομότιμο Καθηγητή Φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέα κ. Χρήστο Γιανναρά στην πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ομιλία του με θέμα: «Η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα σήμερα».

«Από τις εκλογές του 2007 ως σήμερα, η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος έχει πάρει χαρακτήρα ραγδαίας και αδυσώπητης διάλυσης. Οι σοβαρές προτάσεις αναχαίτισης είναι τώρα περισσότερες, έχουν μεγαλύτερη απήχηση, κυρίως όμως αφορούν επιμέρους συμπτώματα του αδιεξόδου. Λείπει ή αγνοείται η ολοκληρωμένη, διαυγής και ρεαλιστική σύλληψη των κυρίων αιτίων της πολιτικής κατάρρευσης, σύλληψη ικανή να λειτουργήσει και σαν δρομοδείχτης για πιθανή ανάκαμψη.

Ο ομιλητής, έχοντας για προμετωπίδα ένα απόσπασμα από ποίημα του Κ.Π. Καβάφη κινάει παρουσιάζοντας χωρίς ψεύδη και υποκρισίες την ελληνική πραγματικότητα.

Ο Χρήστος Γιανναράς (γενν. Αθήνα, 10 Απριλίου 1935) είναι σύγχρονος Έλληνας καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και του Παρισιού (Σορβόνη). Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, του St. Vladimir’s Orthodox Seminary της Νέας Υόρκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης. Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού Σύνορο, που εξέδωσε δώδεκα τεύχη από το 1964 ως το 1967.

Από το 1982 μέχρι το 2002 υπήρξε τακτικός καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, αρχικά στο τότε ενιαίο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών και μετά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Δίδαξε φιλοσοφική ορολογία, και μέθοδο, πολιτική φιλοσοφία και πολιτιστική διπλωματία. Επίσης έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Παρισιού, Γενεύης, Λωζάννης και Κρήτης.

Ο Χρήστος Γιανναράς υπήρξε υπότροφος του γερμανικού Ιδρύματος Υποτροφιών “Alexander von Humboldt Stiftung”. Είναι εκλεγμένο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, καθώς επίσης και της Διεθνούς Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών (Academie International des Sciences Humaines) (Βρυξέλλες). Παρέμβαινε και συνεχίζει να παρεμβαίνει στην κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα μέσω τακτικής αρθρογραφίας στις εφημερίδες, Το Βήμα, παλαιότερα, επί 13 χρόνια, και από το 1993 μέχρι σήμερα στην Καθημερινή, με παράλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του βιβλιοπωλείου- εκδόσεις «Σπανίδη» και της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Mac Motors στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ» της καπναποθήκης Π, στην οδό Καπνεργατών 9 στη Ξάνθη.