ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ-ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

Το αναμνηστικό μετάλλιο του ΙΘΤΠ στη «Μάνα της Χειμάρρας»

IMG

Σε μια γυναίκα-σύμβολο της ιστορικής μνήμης του Έπους του ’40, την κ. Ερμιόνη Μπρίγκου, επιδόθηκε πριν λίγες ημέρες το Μετάλλιο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με το ανάγλυφο του Θράκα Ιππέα. Η επίδοση του μεταλλίου πραγματοποιήθηκε στην οικία της κ. Μπρίγκου, στην αυλή της οποίας αναπαύονται έξι Έλληνες μαχητές του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Εκ μέρους του Διευθυντή του Ιδρύματος, το μετάλλιο παρέδωσε στην αποκαλούμενη και «Μάνα της Χειμάρρας» ο υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, κ. Νίκος Κοσμίδης, ο οποίος πραγματοποιεί διδακτορική διατριβή με θέμα τη σχέση μνήμης και χώρου στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ.

Η 93χρονη κ. Μπρίγκου, υποδέχεται πάντα με την ίδια φιλοξενία τους επισκέπτες από την Ελλάδα, διηγούμενη πώς, ως μικρό κορίτσι, τραγουδούσε και έπαιζε με τους έξι στρατιώτες, πριν αυτοί χάσουν τη ζωή τους στο πατρικό της κτήμα από εχθρικά πυρά. Ο πατέρας της και η ίδια, όχι μόνο φρόντισαν για την ταφή των μαχητών με τον πρέποντα τρόπο, αλλά και προστάτεψαν τον χώρο σε πολύ δύσκολα χρόνια, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα. Σήμερα, δυο λιτοί μαρμάρινοι σταυροί και ένα πέτρινο μνημείο με τα ονόματα των έξι νεκρών, ορίζουν τον τόπο όπου αναπαύονται οι Έλληνες μαχητές.

Η επίσκεψη στη Χειμάρρα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης προσκυνηματικής εκδρομής στην Βόρειο Ήπειρο, την οποία διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2015, το Παράρτημα της ΕΑΑΣ Ξάνθης. Στο πλαίσιο αυτής της εκδρομής, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ελληνικά στρατιωτικά κοιμητήρια στους Βουλιαράτες και στην Ι. Μονή Αγίου Νικολάου Κλεισούρας, καθώς το Ύψωμα 731 όπου παρουσία του ίδιου του Μουσολίνι,  γράφτηκε από τον Ελληνικό Στρατό μια από τις ηρωικότερες σελίδες του Έπους του 1940-1941. Μετάλλια του Ιδρύματος επίσης επιδόθηκαν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο, καθώς και στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Σωκράτη Σουρβίνο.

Φωτογραφίες: Νίκος Κοσμίδης, Μιχάλης Παπανικολάου, Μανώλης Κτίστης.