Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Nεφέλη» και το βιβλιοπωλείο «Δύο», σας προσκαλούν στην παρουσίαση του  βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών μυθιστορήματος  της Βίκυς Τσελεπίδου«Αλεπού, αλεπού, τι ώρα είναι;».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 19.00, στον πολιτιστικό πολυχώρο του Ιδρύματος Θ.Τ.Π,  καπναποθήκη Π ( Καπνεργατών  9,Ξάνθη).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, η ποιήτρια Ελένη Εφραιμίδου, η φιλόλογος Νίτσα Σαπουντζή και η συγγραφέας Βίκυ Τσελεπίδου. Τη συζήτηση  θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ  Σαμή Καραμπουγιούκογλου.

Περιγραφή βιβλίου

Τελευταίο τηλεγράφημα της Επιτροπής επί της ανταλλαγής στη Σινασό προς την Αντιπροσωπεία της Πόλης: "Σήμερα 2 Οκτωβρίου του 1924 φεύγουμε από την πατρίδα οριστικά".

Η ρίζα και η ρίζα του κακού. Η βία, η νοσταλγία, το διαγενεαλογικό τραύμα, η πορεία που γίνεται ανάδρομη, που από γραμμική γίνεται κυκλική, ρόδα στη λάσπη που γυρνά, τροχός για χάμστερ.

"Την πρώτη φορά που τσακωθήκαμε με τον Λευτέρη, δε σταθήκαμε ιδιαίτερα σ’ αυτό. Είπαμε πως είναι φυσιολογικό καμιά φορά τα ζευγάρια να μαλώνουν μεταξύ τους. Όταν άρχισε ο ένας καβγάς μετά τον άλλον, πήγαινα και κλεινόμουν στο μπάνιο κι άφηνα τη βρύση να τρέχει, οι διπλανοί άκουγαν τη βρύση να τρέχει, κοίταζα βαθιά στον καθρέφτη, κολλούσα τη μύτη μου. Δεν έκλαιγα, κοίταζα. Η βρύση έτρεχε".

Η χρήση ντοκουμέντων από τη μία κι η παρείσφρηση (παρα)μυθικών στοιχείων από την άλλη σκιαγραφούν το δίχως μάσκα πρόσωπο της ζωής, την άκρως ρεαλιστική και ταυτόχρονα μαγική της όψη, ενώ συχνά οι ρόλοι αντιστρέφονται, με αποτέλεσμα το ντοκουμέντο να αποκτά σουρεαλιστική διάσταση και το παραμύθι ν’ αναδεικνύει ατόφια την πραγματικότητα.

Το βιβλίο τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος  2017 της Ακαδημίας  Αθηνών (Ίδρυμα Πέτρου Χάρη).

Η Βίκυ Τσελεπίδου γεννήθηκε το 1975, μεγάλωσε στην Ξάνθη όπου και ζει, σπούδασε Νομικά, Επικοινωνία και Δημιουργική Γραφή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο της, προηγήθηκε η συλλογή διηγημάτων Ελενίτ  (Νεφέλη 2014).