Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018, στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ι. Σιδέρης»,  παρουσιάζουν τα βιβλία, «Στον αστερισμό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ: Η νέα Τουρκία κι εμείς» του συγγραφέα κ. Αλέξανδρου Π. Μαλλιά και «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» του συγγραφέα κ. Γιώργου Η. Χατζηθεοφάνους.


Πρόκειται για δυο βιβλία που ασχολούνται τόσο με ένα σημαντικό κενό στη μελέτη και κατανόηση μιας έντονα ρευστής περιόδου που διανύουμε στις διεθνείς σχέσεις, κυρίως στην περιοχή μας, όπου στο τρίγωνο Ουάσιγκτον-Αθήνα- Άγκυρα καταγράφηκαν, τις τελευταίες δεκαετίες, έντονες δημόσιες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, καθώς η πολύχρονη αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας που οφείλεται τόσο στην αναθεωρητική πολιτική της στο Αιγαίο, όσο και στο Κυπριακό, προκάλεσε πολλές φορές συναγερμό στις ΗΠΑ, όσο και για την κατανόηση του τι είναι το εθνικό συμφέρον, στο οποίο πολλοί αναφέρονται και το οποίο συχνά οι πολιτικοί επικαλούνται για να δικαιολογήσουν πράξεις και συμπεριφορές; Τι είναι η Εθνική Στρατηγική, την απουσία της οποίας στην Ελλάδα όλοι επισημαίνουν, όπως και την απουσία σχετικών επίσημων θεσμικών κειμένων; Με ποια επιχειρηματολογία ο συγγραφέας απορρίπτει την ιδέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με τη συμμετοχή και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πρόταση που ευρέως κυκλοφορεί διαχρονικά και ιδιαίτερα τελευταία; Γιατί θεωρεί πως ένας τέτοιος θεσμός κινείται έξω από τα όρια της δημοκρατίας; Τι είναι αυτό που οδηγεί τον συγγραφέα να απορρίψει την εθνική συναίνεση ως προαπαιτούμενο σε θεσμικό επίπεδο για τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής; Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο που προτείνει για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής με τη χρήση των εργαλείων του σύγχρονου management; 

Ομιλητές:

  • Ανδρέας Ματζάκος, Απόστρατος Αξιωματικός ΣΞ, Δ/ντής ΙΘΤΠ
  • Γιώργος Καρατάσιος, πρώην Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαιδεύσεως Κεντρικής Μακεδονίας
  • Παντελής Σαββίδης, Δημοσιογράφος
  • Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης ε.τ.
  • Γιώργος Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγος ε.α.


Συντονισμός συζήτησης:

  • Σταύρος Τζίμας, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.