Για το Ακαδημαϊκό Έτος 2020-21 θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Εργαστήρι Κεραμικής Τέχνης.

Οι άνθρωποι σήμερα αισθάνονται τον πηλό σαν ένα πολύ οικείο υλικό γιατί τα συστατικά του, χώμα και νερό, τους δίνουν την δυνατότητα της εύπλαστης ύλης και έτσι μπορούν να εκφράσουν πιο εύκολα τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.

Απ' την πρώτη γνωριμία με τον πηλό, δίνεται η ικανοποίηση της άμεσης κατασκευής ενός αντικειμένου.

Στη συνέχεια γνωρίζουν τρόπους κατασκευής είτε μόνο με τα χέρια τους, είτε χρησιμοποιώντας εργαλεία (τροχός αγγειοπλαστικής).

Μετά την κατασκευή του αντικειμένου, μαθαίνουν την διαδικασία ψησίματος, και στη συνέχεια τον χρωματισμό του και την υαλοποίησή του.

Παράλληλα μέσα από θεματικές ή σεμινάρια, συνδέουμε το παρελθόν με το παρόν.

Επίσης από τις επισκέψεις που διάφορες ομάδες μπορούν να πραγματοποιήσουν στο Εργαστήρι, δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους να γνωρίζουν και να περιλαμβάνουν ένα κεραμικό αντικείμενο ή ένα έργο τέχνης στην καθημερινότητά τους.

Τέλος ανοίγεται ο δρόμος σε ανθρώπους που θέλουν ν' ασχοληθούν επαγγελματικά με την τέχνη αυτή.

Το Εργαστήρι θα λειτουργήσει σε δυο τμήματα:

  • Τμήμα παιδιών 8-15 ετών (2 ώρες την εβδομάδα)
  • Τμήμα ενηλίκων (2,5 ώρες την εβδομάδα)

Υπεύθυνη Εργαστηρίου θα είναι η κυρία  Γαρυφαλιά Μακρή*.

Πληροφορίες, εγγραφές καθημερινά 10:00-13:00 και 17:00-21:00, από την Γραμματεία του Πολιτιστικού Πολυχώρου της καπναποθήκης «Π», στην Καπνεργατών 9 και στα τηλέφωνα 25410 26635 (απογευματινές ώρες) και στο 25410 29282 (πρωινές ώρες).

Η υλοποίηση ή όχι των Εργαστηρίων του Ιδρύματος, θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετοχών.

*Η συνεργασία του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με την κα Μαρία Αραπάκη που λειτουργούσε το Εργαστήρι Κεραμικής την περυσινή χρονιά, πλέον δεν υφίσταται.