ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΗΛΙΚΑ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ


Με ιδιαίτερη τιμή σας ανακοινώνουμε την ημερίδα με θέμα Διαχείριση Απωλειών, το οποίο διοργανώνεται από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης και το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών την Παρασκευή  18 Οκτωβρίου 2019 με την κ. Δρ. Σοφία Χατζηνικολάου, Τ. Σχολική Σύμβουλο, Επικεφαλής Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών, Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας & κ. Δρ. Τάνια Αναγνωστοπούλου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογίας & Υγείας.

Τόπος διεξαγωγής: το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, ώρες: 18:30-20:30.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ:

Η απώλεια και το πένθος είναι μέρος της ζωής μας. Όλοι οι  άνθρωποι αντιμετωπίζουν ζητήματα πένθους στη  ζωή τους,  από τα πλέον αναμενόμενα –  απώλεια κατοικίδιου, διαζύγιο- έως τα πλέον ακραία – θάνατος.

Η εμπειρία έχει δείξει πως όταν η οικογένεια και το σχολείο δίνουν τον χώρο στο παιδί να μιλήσει για το πένθος του και να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του, τότε η απώλεια συμβάλλει στην ανάπτυξη σύνθετων δεξιοτήτων ζωής και βοηθάει το παιδί να ωριμάσει και να σταθεί στα πόδια του με τον καλύτερο τρόπο.

Στην αντίθετη περίπτωση, το πένθος εγκυστώνεται, γίνεται μια κρυφή πληγή που δημιουργεί μια σειρά από συμπτώματα, όπως επιθετικότητα, διάσπαση προσοχής, αδυναμία συγκέντρωσης στα μαθήματα, σωματοποίηση, διαταραχές στην πρόσληψη τροφής και τον ύπνο, απόσυρση.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να έχουν γνώσεις και στήριξη  για να μπορέσουν και οι ίδιοι με τη σειρά τους να στηρίξουν το παιδί στην απώλειά του.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, ψυχολόγους, ειδικούς ψυχικής υγείας και όποιον άλλον ενδιαφέρεται και έχει ως στόχους:

  1. Να προσφέρει γνώσεις αλλά και πραγματικά περιστατικά στους συμμετέχοντες σχετικά με το πένθος των παιδιών και τον τρόπο διαχείρισης του πένθους στην οικογένεια και το σχολείο.
  2. Να δώσει κατευθύνσεις στους συμμετέχοντες όσον αφορά ένα πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη ΠΡΙΝ συμβεί κάποια απώλεια, έτσι ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις.
  3. Να συζητήσει πραγματικά περιστατικά απώλειας και πένθους στα οποία καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις στο σχολείο ή την οικογένεια.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

 

ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

 

Οδ. Ανδρούτσου & 12 Αποστόλων | Καπνεργατών 9 | τηλ.: 25410 29282 – 26635, fax.: 25410 62086

www.fthrace.gr | blog: fthrace.blogspot.com | email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Σύντομο Βιογραφικό των ομιλητριών

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

Γραμματεία: Έφη Λοιζά,  τηλ: 6906501716 & 6942434306

fb: Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστοσελίδα: www.koinonikopanep.com