Notice: Use of undefined constant content - assumed 'content' in /home/u154848655/public_html/common.php on line 147
 
Εισαγωγή
   

ΤΟΠΙΚΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΠΡΟ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Θ. Π. Τάσιος*

  1. Η πείρα των τελευταίων δεκαετιών απέδειξε οτι ενας ήπιος κεντρικός σχεδιασμός της Ανάπτυξης γίνεται καί στον λεγόμενο φιλελεύθερο Δυτικό Κόσμο. Και δέν θα μπορούσε να είναι αλλιώς: Σήμερα πλέον δέν γίνεται δεκτή καμμιά πολιτική μεγαλο-θεωρία περι δήθεν αυτομάτως αγαθής εξέλιξης των δημοσίων πραγμάτων. Ορισμένες ( ευρύτερες ή στενότερες) προγραμματικές κατευθύνσεις είναι αναγκαίες. Αφού ακόμη και στην κοιτίδα της φιλελεύθερης οικονομίας, η δασμολογική προστασία της ντόπιας ντομάτας και η επιδότηση της χαλυβουργίας δεν αποφεύχθηκε σε ορισμένες περιστάσεις…
  2. Η ανάγκη για έναν λελογισμένον σχεδιασμό γίνεται μεγαλύτερη όταν πρόκειται για αναπτυξιακά προγράμματα μιας περιοχής ή μιας πόλης--και μάλιστα σε χώρους με άτολμη επιχειρηματικότητα. Τίθεται όμως το ερώτημα της «στρατηγικής» αυτού του Σχεδιασμού: Άραγε θα αναθέσομε πρώτα τις μελέτες των επιμέρους αναπτυξιακών έργων στους αντίστοιχους Eιδικούς –κι όταν τελειώσουν θα εντοπίσομε τις μεταξύ-τους αλληλεπιδράσεις/αντιφάσεις; Ή θα ξεκινήσομε μ’εναν ολομερή προ-σχεδιασμό του σκοπούμενου συνόλου –κι έτσι θα εντοπίσομε τους περιορισμούς και τους ειδικότερους στόχους τους οποίους εκ προοιμίου θα θέσομε στις επιμέρους Μελέτες που θ’ακολουθήσουν; Το ερώτημα είναι μάλλον ρητορικό. Είναι προφανή τα πλεονεκτήματα της δεύτερης λύσης--χωρίς βεβαίως να αποκλείεται και η σύνταξη και μερικών πιλοτικών διερευνητικών εργασιών απ’ την αρχή.
  3. Ακολουθώντας λοιπόν αυτή την δεύτερη στρατηγική θα πρέπει να περιγράψομε και την αναπόφευκτη ισχυρή αλληλεπίδραση όλων των συνιστωσών της Ανάπτυξης μιας Περιοχής. Μιας ανάπτυξης πάντως που δέν θα ξεχνάει το σύνολο των αναγκών του Πολίτη-Ατόμου (Αυτοσυντηρησία και Αυτοεπιβεβαίωση ), νομιμοποιώντας  έτσι την πολιτική ευστοχία της παράλληλης ανάπτυξης Πολιτισμού , Υγείας και Παραγωγής –χωρίς να υποτιμάμε και τη βούληση των Πολιτών για προστασία του Περιβάλλοντος. Γιατί όλα αυτά; Γιατί άραγε δέν περιοριζόμαστε μόνον στην οικονομική μεγέθυνση; Για κάμποσους λόγους οι οποίοι, αν αγνοηθούν, θα υπονομεύουν την σκοπούμενη ευτυχία των πολιτών, και θα ροκανίζουν επομένως τα θεμέλια της ίδιας της «οικονομικής» Ανάπτυξης.
  4. Εξ άλλου, αυτός ο Αναπτυξιακός Προσχεδιασμός, οφείλει να  προσπαθήσει να δείξει, μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων (case studies), τα περιθώρια οικονομικού κέρδους που μπορεί να αναμένει ενας υποψήφιος Επιχειρηματίας, ο οποίος θα ήθελε να αναλάβει τέτοια τοπικής κλίμακας έργα.
  5. Τέλος το Περιφερειακό αυτό Σχέδιο θα παρέχει εμπειρικά στοιχεία που θ’αποδεικνύουν τη θεμελιώδη σημασία ενός ουσιώδους ( εν ανεπαρκεία;) χαρακτηριστικού του πετυχημένου Επιχειρηματία, ήτοι την αφιέρωση και την εμμονή. Διότι , πικρή πείρα δεκαετιών στην Ελλάδα, μας έκανε να κατανοήσουμε οτι κάθε οικονομικώς επιτυχημένη επιχείρηση εμπεριέχει στο Κεφάλαιό-της την καρδιά αυτού του Επιχειρηματία.

    Την πρόσθετη σημασία αυτής της Καρδιάς, τώρα μόνον την αναγνωρίζει η οικονομική Επιστήμη!

 

*Ο Θεοδόσιος Π. Τάσιος, Καθηγητής του Εθν. Μ. Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου (Ιταλία), είναι επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εχρημάτισε Πρόεδρος διεθνών επιστημονικών Ενώσεων, Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  και είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
Έχει δημοσιεύσει 370 επιστημονικές εργασίες και 40 βιβλία σε διάφορες γλώσσες.

 

Share