Notice: Use of undefined constant content - assumed 'content' in /home/u154848655/public_html/common.php on line 147
 
Χαιρετισμός
   

Συνέδριο Πολιτισμός & Ανάπτυξη στη Θράκη
Ενημερωτικό Σημείωμα – Στόχοι

 

1.-Το Ίδρυμά μας ανταποκρινόμενο στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την οικονομική κρίση, έθεσε ως στόχο των επόμενων ετών δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης. Ο πολιτισμός είναι δραστικό και απαραίτητο στοιχείο για την απελευθέρωση των δυνάμεων που διαπλάθουν την νέα κοινωνία.
Ο Καλλικράτης έχει διαμορφώσει γεωγραφικούς πόρους που προσφέρονται για τον δυναμικό μετασχηματισμό περιοχών με πλούσια ιστορία αλλά και πρώτες ύλες απαραίτητες για την καλλιέργεια και διαμόρφωση μιας οικονομίας βασισμένης στην αρχή της υψηλής παραγωγικότητας με μεγάλη προστιθέμενη αξία, χάρη στην αξιοποίηση τοπικών πρώτων υλών. Η Ανατολική Μακεδονία και  Θράκη, ως γνωστό, είναι πλούσια σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε πρώτες ύλες όπως ορυκτό πλούτο (πετρέλαια, χρυσό, βωξίτη, νικέλιο κα). Είναι προικισμένη με το άκρως περιφρονημένο ενεργειακό υποκατάστατο του πετρελαίου που είναι η γεωθερμία, αρκεί να στραφούνε προς το φθηνό αυτό υλικό.
Ο συνδυασμός που θα απελευθερώσει την εκρηκτική δύναμη βρίσκεται στην αξιοποίηση της γεωθερμίας που προσφέρει φθηνή ενέργεια και θέρμανση, περιβαλλοντική καθαρότητα και ευκολοκατανόητη νέα τεχνολογία. Αυτά τα πρωτογενή στοιχεία προσφέρονται για την ανάπτυξη νέων μεθόδων χρηματοδότησης βασισμένης σε μικρές πιστωτικές μονάδες και στην αρχή της συνεργασίας.
Γίνεται  ασφαλώς κατανοητή η ιδιομορφία αυτού του νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που έχει στοιχεία απο άλλα οικονομικά μοντέλα, τα οποία όμως απέτυχαν λόγω της ανάπτυξης λανθασμένων στοιχείων που έτρεφαν και αυτά την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Αποτολμούμε να προτείνουμε το νέο μοντέλο που ταιριάζει στην περιοχή της Θράκης και Μακεδονίας, όπου εξ άλλου ενδημεί στη φύση η ομορφιά και η αρμονία – στοιχεία απαραίτητα για έμπνευση και δημιουργία μέσα σε μια  τεχνολογική κοινωνία.

2.-Το συνέδριο στο οποίο επρόκειτο να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για νέες τεχνικές αξιοποιήσεως του παραγωγικού μας πλούτου, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί. Αντικαταστήσαμε όμως την κλασική μορφή συνεδρίου με ενα ηλεκτρονικό συνέδριο. Οι μέθοδοι αντιμετωπίσεως των νέων αναγκών εμπλουτίζονται και η εφευρετικότης ανοίγει τον δρόμο στην αντικατάσταση παλαιών συνηθειών με νέες.       
Οι σημερινές ανάγκες επιβάλλουν μια εντονότερη δραστηριοποίηση για το σχεδιασμό ενός μεγαλεπήβολου, αλλά εφικτού, αναπτυξιακού μετασχηματισμού τής περιοχής. 
Μετασχηματισμό με συγκεκριμένες καινοτόμες προτάσεις, βασισμένες στον φυσικό και ανθρώπινο παραγωγικό πλούτο της περιοχής, στην πολιτιστική της κληρονομιά, στις  ιδιομορφίες της,  και με ιδιαίτερη προσοχή στις πολιτικές τους επιπτώσεις  για τη Χώρα μας.
Η αλλαγή τού βαλκανικού τοπίου και η αυτονόητη ανάπτυξη νέων και ξένων συμφερόντων, και νέων διεκδικήσεων, γειτονικών και ευρωπαϊκών χωρών, απαιτεί εξαιρετικά προσεκτικούς χειρισμούς των θεμάτων  τής Θράκης, αλλά γεννά και νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε  καινούργιους οικονομικούς τομείς.

3.-Ο σχεδιασμός έχει ως βασικό άξονα τον συνδυασμό της οικονομικής ανάπτυξης με την πολιτιστική ανάδειξη, και λαμβάνει μέριμνα για την θωράκιση της συνέχειας της οικονομικής δραστηριότητας για τη μόνιμη παραγωγή πλούτου.
Ως αυτονόητη  προϋπόθεση κρίνεται η καλλιέργεια κοινωνικής ειρήνης και η πλήρης αξιοποίηση του όλου ανθρώπινου δυναμικού, σε εφαρμογή τής απορρέουσας από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις  ισονομίας και ισοπολιτείας, μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, ασχέτως θρησκεύματος και φυλής.
Προτείνονται προγράμματα που συμπεριλαμβάνουν τις ακόλουθες υποχρεωτικές παραμέτρους:

  • Αξιοποίηση των αξόνων οικονομίας  σε όλους του επιμέρους τομείς που συμβάλλουν στην παραγωγή (ιδιοκτησία εδάφους, προσφορά τοπικού κεφαλαίου σε γνώσεις και αποταμιεύσεις, συμμετοχή σε έρευνες κτλ. )
  • Διευκόλυνση δημιουργίας ιδιωτικών επενδύσεων και η προώθηση ατομικών πρωτοβουλιών
  • Στήριξη παραγωγής επαγώγιμων προϊόντων και επενδυτικών καινοτομιών
  • Αξιοποίηση των πολιτιστικών κειμηλίων και παραδόσεων
  • Συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις και  αποδοχή  από τις τοπικές κοινωνίες

Με την σύγκληση αυτού του Συνεδρίου, που δίνει την δυνατότητα κατάθεσης συγκεκριμένων καινοτόμων προτάσεων, τολμούμε να ισχυρισθούμε ότι το κομμάτι αυτό της ελληνικής γης, θα βρει το δρόμο της ουσιαστικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας και την πνευματική και επιχειρησιακή παράδοση των εκ Μικράς Ασίας προσφύγων.

4.-Οι εισηγήσεις είναι πορίσματα προκαταρκτικής επεξεργασίας από εθελοντές επιστήμονες που θα προσφέρουν τις γνώσεις τους σε αυτήν την προσπάθεια. 
Θα επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν ευρύτερη δημοσιοποίηση των προτάσεων, ώστε να προξενήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη προσπάθεια θα καταβληθεί για την επιχειρηματική χρηματοδότηση των προτάσεων αυτών από ομογενείς, ώστε να εγκατασταθούν στη Θράκη παραγωγικές μονάδες προϊόντων και υπηρεσιών, με την πιο σύγχρονη, και για αυτό πολύτιμη τεχνογνωσία, με εξασφαλισμένη την ανταγωνιστικότητά τους. Μερικές επενδύσεις ταχείας αποδοχής και με προσφερόμενες θέσεις εργασίας θα προηγούνται στην προτεραιότητα που θα έχουν για άμεση και με ταχύτητα συμπλήρωση των αναγκαίων μελετών. Ο χρόνος είναι χρήμα.    
Αυτή η νέα προσπάθεια που την θεωρούμε και συνέχεια της διακομματικής συνεργασίας, του Ιδρύματος Πολιτισμού και άλλων Μη Κυβερνητικών και Μη Κερδοσκοπικών πρωτοβουλιών, θα συμβάλουνε στην τόσο αναγκαία αλλαγή νοοτροπίας σε θέματα ευρύτερα  για την ποιότητα της νέας κοινωνίας που πρέπει να οικοδομηθεί, από πολίτες με αυτοπεποίθηση, ενδιαφέρον για την κοινωνική έκφραση της δικαιοσύνης και αυτοσεβασμό.

Βιργινία Τσουδερού

Πρόεδρος Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης

 

Share